Farkkujen huolto-vinkit ja materiaalien erot

Farkku eli denim -kangas on kestävä materiaali, jonka pohjana on puuvilla. Pelkän puuvillan lisäksi farkkukankaissa käytetään erilaisia sekoitemateriaaleja, joiden avulla farkkuihin voidaan lisätä erilaisia haluttuja käyttöominaisuuksia.

 • Farkkujen pesu

  Farkkuja tarvitsee pestä vain harvoin, ei missään nimessä jokaisen käyttökerran jälkeen. Varsinkin uusien farkkujen ensimmäistä pesua on hyvä pitkittää.

  Jos farkut haluaa raikastaa, ne voi pesun sijaan tuulettaa. Muutama tunti raikkaassa ilmassa (erityisesti pakkasella) tekee farkuille hyvää. Myös pelkkä huuhtelu voi olla farkuille sopiva vaihtoehto pitkän pesuohjelman sijaan.

  Kun farkut pesee, ne kannattaa kääntää aina nurin päin pesuun. Tämä suojelee sekä farkun pintaa että niiden väriä. Farkkukankaan pintaan saattaa pesukoneessa tulla herkästi hankausjälkiä. Nurin päin kääntämisen lisäksi hankausjälkiä voi välttää pesemällä farkut hieman vajaassa koneessa tai hellävaraisella pesuohjelmalla.

  Farkkujen napit ja vetoketjut kannattaa sulkea ennen pesua, jotta ne eivät vahingoitu tai vahingoita muita pesussa olevia vaatteita. Auki jääneet vetoketjut voivat raapia muiden vaatteiden pintaa pesun ja linkouksen aikana.

  Farkkujen pesuun suosittelemme värillisille vaatteille tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Se on hellävarainen, ei sisällä valkaisevia aineita ja huuhtoutuu helpoiten pois vaatteista.

  Farkuille ei kannata käyttää huuhteluainetta. Varsinkin, jos materiaali sisältää elastaania, huuhteluaine vahingoittaa farkkujen kuituja ja voi aiheuttaa sen, että farkut menettävät muotonsa.

  Farkkuja pestessä kannattaa myös huomioida, että tummat farkut päästävät runsaasti väriä, varsinkin ensimmäisissä pesuissa. Pese ne siis aina vain muiden yhtä tummien vaatteiden kanssa samanaikaisesti.

  On myös hyvä muistaa, että kuluttamattomat mustat ja siniset farkut saattavat alkuun päästää väriä myös kuivina. Vältä niiden hankausta vaaleiden tekstiilien (vaaleat paidat, tennarit tai esimerkiksi kangassohvat) kanssa.

 • Farkkujen hoito

  Farkkuja ei kannata kuivata kuivausrummussa. Rumpukuivaus kuluttaa ja kutistaa farkkuja. Luonnollinen kuivaus soveltuu farkuille paremmin. Farkut kannattaa suoristaa ja muotoilla kosteana kuivumaan laittaessa. Näin ne pitävät muotonsa ja kuivuvat mahdollisimman vähillä rypyillä.

  Tarvittaessa farkut voi myös hyvin silittää. Oikea silityslämpötila tulee tarkistaa farkkujen pesulapusta. Suosittelemme silittämään farkut nurjalta puolelta hieman kosteana. Tällöin silityksestä ei jää kankaan pintaan kiiltävää jälkeä ja silitys tekee farkuista pehmeän tuntuiset.

 • Farkkujen eroista

  Farkkujen päämateriaali on puuvilla. Osa farkuista onkin täysin puuvillaa. Lisäksi puuvillaan voidaan sekoittaa esimerkiksi elastaania, joka tekee kankaasta joustavamman. Same Goal Clothingin farkkuvalikoimasta löytyy myös farkkuja, jotka on valmistettu ns. Denim knit -materiaalista.

  Täyspuuvillainen farkku
  Perinteinen farkkukangas tehdään täysin puuvillasta. Tällainen materiaali on vahva ja joustamaton. Täyspuuvillaiset farkut paranevat käytössä vanhetessaan: farkut mukautuvat ajan kanssa päälle ja kankaan väri kuluu käytössä luonnollisesti ja yksilöllisesti.

  Täyspuuvillaisia farkkuja kannattaa pestä mahdollisimman harvoin, jotta niiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. Puuvilla ei myöskään kaipaa pesua yhtä usein kuin esimerkiksi elastaania sisältävät materiaalit. Tuuletus tai höyrytys raikastavat farkut hyvin. Farkkuja ei myöskään kannata kuivata kuivausrummussa. Muista myös hellävarainen linkous, jotta farkut eivät kutistu.

  Puuvilla-elastaani
  Usein puuvillaiseen farkkukankaaseen lisätään elastaania parantamaan kankaan joustavuutta. Jos farkkumalli on tiukka ja kapea, elastaani on oikeastaan ehdoton: se lisää merkittävästi farkkujen istuvuutta ja käyttömukavuutta.

  Elastaania sisältävät farkut saattavat kaivata pesua hieman useammin, kuin täyspuuvillaiset farkut. Liika pesu haurastaa kuitenkin myös joustavia farkkuja, joten tuulettamalla ja höyryttämällä niitä mahdollisimman usein vesipesun sijaan pidennät farkkujen käyttöikää.

  Elastaania sisältäviä vaatteita ei saa pestä huuhteluaineen kanssa. Huuhteluaine tuhoaa kankaassa olevat elastaanikuidut ja farkut menettävät muotonsa tai venähtävät. Katkenneen elastaanilangan voi huomata farkkujen pinnassa näkyvänä vaaleana kuituna. 

 • Denim knit
  Denim knit on erityinen farkkumateriaali. Se näyttää siistiltä farkulta, mutta tuntuu päällä melkein kuin collegehousuilta. Denim knitistä valmistetut farkut ovat siis erityisen mukavat.

  Denim knitin pohjana on myös puuvilla. Sen lisäksi farkkukankaaseen on käytetty reilusti elastaania, joka tekee farkuista joustavat ja mukavat sekä pieni määrä viskoosia, joka taas tekee farkuista miellyttävät ja pehmeät ihoa vasten.

  Denim knit on todella joustava materiaali. Se on joka suuntaan joustavaa neulottua kangasta, joka on päällä erityisen mukava. Valikoimamme Fellow farkut on valmistettu denim knitistä.

  Denim knit -farkkuja koskee samat pesuohjeet, kuin puuvilla-elastaani-sekoitteesta valmistettuja farkkuja. Ne kannattaa tuulettaa välillä pesemisen sijaan ja kun ne pesee, farkut kannattaa pestä nurinpäin ja nauhat solmittuna. Huuhteluaine ei Denim knitillekään sovi, sillä se sisältää elastaania.