Pesumerkkien merkitykset

Tunnetko pesumerkkien merkitykset? Jokaiselle vaatteelle tehdään oma pesulappunsa, jossa on juuri sen vaatteen hoitoa koskevaa tietoa. Näiden pesulappujen merkkien tunteminen kannattaa, sillä niiden avulla pidät hyvää huolta vaatteesta, jotta se kestää mahdollisimman monta käyttö- ja pesukertaa.

Vaatteesi pesulappu löytyy useimmiten vasemmasta sivusaumasta vaatteen sisäpuolelta. Napakoissa urheiluvaatteissa, joissa monesti on vain vähän saumoja (esimerkiksi trikoot), käytämme vaatteen sisäpuolelle painettuja pesumerkintöjä.

 

Vesipesu pesumerkki Vesipesu

Vesipesun symboli pesumerkeissä on vesisoikko. Luku pesusoikon sisällä kertoo missä lämpötilassa vaate kannattaa pestä. Jos pesusoikossa ei ole numeroa vaan käsi, se tarkoittaa että tuote tulee pestä käsin. Rasti pesusoikon päällä taas tarkoittaa sitä, että tuotetta ei saa lainkaan pestä vedessä.

Jos pesusoikon alla on viiva, vaatteelle suositellaan hienovaraista pesua. Se tarkoittaa sitä, ettei vaate kestä kovaa rasitusta pesukoneessa. Rasitusta voi vähentää laittamalla koneeseen vähemmän pyykkiä kerralla, lisäämällä veden määrää ja käyttämällä kevyempää linkousta.

Same Goal Clothingin vaatteissa suositellaan yleensä 30 °C pesua, sillä alhainen pesulämpötila pidentää vaatteen käyttöikää ja kuluttaa vähemmän energiaa. Alhaisessa lämpötilassa vaatteen väri pysyy parempana ja kangas pehmeämpänä.

Lisäksi voit vähentää värin kulumista ja materiaalin nyppääntymistä kääntämällä tuotteen nurin päin pesuun. Tätä ei kuitenkaan suositella tuotteille, joissa on harjattu sisäpinta (esimerkiksi Oversize colleget tai rennot collegehousut), sillä sisäpinnan kulumista kannattaa välttää.

 

 

Kloorivalkaisu

Kolmio pesulapussa viittaa kloorivalkaisuun. Jos kolmion sisällä lukee “CL”, valkaisu on sallittua. Jos kolmion päällä taas on rasti, tuotetta ei saa valkaista klooripitoisella valkaisuaineella.

Mitään Same Goal Clothingin vaatetta ei saa kloorivalkaista. Kloori nimenomaan valkaisee kankaan eli poistaa siitä kaiken värin. Tämä koskee myös esimerkiksi valkoisesta t-paidasta löytyvää labelia ja muita yksityiskohtia. Siksi edes valkoisia vaatteitamme ei saa valkaista klooripitoisella valkaisuaineella.

 

 

Rumpukuivaus

Vaatteen kuivaamista kuivausrummussa symboloidaan neliöllä, jonka sisällä on ympyrä. Symbolin sisällä olevat pisteet kertovat sallitun kuivausasteen.

Yksi piste tarkoittaa hellävaraista kuivausta, eli korkeintaan 60 °C lämpötilaa. Kaksi pistettä tarkoittaa normaalia kuivausta, eli silloin vaate kestää korkeintaan 80 °C lämpötilan. Jos pisteitä ei ole lainkaan vaan symbolin päällä on rasti, vaatetta ei saa laittaa kuivausrumpuun lainkaan.

Rumpukuivaus kuluttaa vaatteita ja saattaa kutistaa niitä, varsinkin liian korkeassa kuivauslämpötilassa. Vaatetta ei kannata ylikuivata, sillä se voi rypistää sitä ja lisää kutistumisen mahdollisuutta. Vaate kannattaa myös jättää hieman kosteaksi, jos sen aikoo silittää. Kuivausrumpua ei kannata myöskään ladata aivan täyteen. Varsinkin siliävät ja keinokuituiset vaatteet kannattaa kuivata pienissä erissä.

Luonnollinen kuivaus kuivausrummun sijaan pidentää aina tuotteen käyttöikää. Siksi kuivausrumpua kannattaa käyttää harkiten ja aina vaatteen ohjeiden mukaisesti. Kuitenkin etenkin allergikoille rumpukuivaus voi olla hyvä vaihtoehto, sillä se vähentää vaatteen pölyävyyttä ja poistaa vaatteesta irronnutta nukkaa.

 

 

 

Silitys

Silitys

Silitysraudan kuva kertoo siitä, missä lämpötilassa vaatteen voi silittää. Tässäkin lämpötiloja merkitään pisteillä symbolin sisällä. Useimmissa silitysraudoissa on samat pistemerkinnät, jolloin oikean lämpötilan valitseminen on helppoa.

Yksi piste tarkoittaa, että vaatteen voi silittää korkeintaan 110 °C lämpöisellä raudalla. Kaksi pistettä merkitsee 150 °C ja kolme pistettä taas 200 °C. Rasti silitysraudan päällä merkitsee sitä, ettei vaatetta saa silittää lainkaan.

Hieman kostea vaate on helpompi saada siliämään. Vaatetta voi siis kostuttaa hieman ennen silitystä. Höyryraudalla kostutusta ei tarvita. Jos vaatteessa on printtejä tai painatuksia, ne pitää silittää nurjalta puolelta.

Höyrytys on myös erittäin hyvä vaihtehto vaatteen silittämiselle. Vaatehöyrystimellä saat tuotteen suoristettua nopeasti, hellävaraisesti sekä vaivattomasti. Samalla tuote myös puhdistuu ja raikastuu!

 

 

Kemiallinen pesu

Kemiallinen pesu

Ympyrä pesulapussa kuvastaa kemiallista pesua. Kemiallinen pesu tarkoittaa siis kuivapesua pesulassa. Kirjaimet ympyrän sisällä symboloivat pesussa käytettävää kuivapesuliuotinta. Jos ympyrän päällä on rasti, vaatteen kemiallinen pesu on kielletty.

Kemiallisesta pesusta ei onneksi tarvitse itse huolehtia, vaan sen voi huoletta jättää ammattilaisen hoidettavaksi, kun vie vaatteen pesulaan.