Urheiluvaatteiden huolto
Kuten muidenkin vaatteiden kohdalla, urheiluvaatteiden oikeanlainen huolto ja pesu pidentää huomattavasti niiden käyttöikää. Urheiluvaatteiden materiaali on tarkoitettu kestämään, mutta siitä tulee pitää huolta. Hien pinttymistä vaatteeseen voi välttää ja jo tuoksahtavan treenivaatteenkin voi usein vielä pelastaa.
Urheiluvaatteiden pesu
Urheiluvaatteet kannattaa pestä mahdollisimman nopeasti käytön jälkeen, jotta bakteerit ja hajut eivät pinty kiinni vaatteeseen. Jos vaatetta ei pysty pesemään heti, se kannattaa vähintäänkin tuulettaa. Hikistä treenivaatetta ei siis kannata säilyttää pitkään tiiviissä muovipussissa tai pyykkikorissa, jossa ilma ei kierrä.
Kun vaatteen pesee, kannattaa valita lyhyt ja hellävarainen ohjelma, sillä se kuluttaa urheiluvaatteita vähiten. Joissakin pesukoneissa on jopa erillinen ohjelma urheiluvaatteille ja jos sellainen löytyy, sen käyttö on suositeltavaa.
Suosittelemme myös valitsemaan nestemäisen pyykinpesuaineen treenivaatteille. Se puhdistaa vaatetta hyvin ja huuhtoutuu pois helpommin myös alhaisessa pesulämpötilassa. Pesuainetta ei kannata laittaa liikaa, jottei pesuainejäämät pilaa vaatteen teknisiä ominaisuuksia, kuten hengittävyyttä.
Jos treenivaate sisältää elastaania tai teknisiä kuituja, älä käytä huuhteluainetta. Huuhteluaine haurastuttaa kankaan ja rikkoo elastaanikuidun. Vaate menettää tällöin tekniset ominaisuutensa, joustavuutensa sekä muotonsa.
Hajun poistaminen urheiluvaatteista
Joskus treenivaatteisiin jää tunkkainen tuoksu huolellisesta hoidosta huolimatta. Treenivaatteille suositellaan yleensä 30 °C pesulämpötilaa, mikä ei välttämättä loputtomiin riitä puhdistamaan pinttyneitä tahroja tai hajuja. Silloin voi käyttää apunaan etikkaa.
Pyykkietikka toimii useimmiten hyvänä hajunpoistajana. Sitä voi käyttää koneessa huuhteluaineen tavoin, tai hikisen treenivaatteen voi laittaa likoamaan etikkaveteen ennen kuin sen pesee koneessa. Urheiluvaatteille on saatavilla myös erityisesti niille tarkoitettuja pesuaineita ja osa näistä sisältää jo valmiiksi etikkaa.
Jos ihon rasva ja hiki on pinttynyt vaatteeseen kiinni niin, ettei etikasta ole apua, voit oman harkinnan mukaan kokeilla korkeampaa lämpötilaa (jopa 60 °C). Liian korkea lämpötila kuitenkin rikkoo elastaania ja vähentää vaatteen joustavuutta. Korkeampaan pesulämpötilaan kannattaa siis turvautua vasta silloin, kun vaate on siinä kunnossa, ettei sille tulisi muutoin enää käyttöä.
Nukan poistaminen urheiluvaatteista
Varsinkin salitreenissä urheiluvaatteet joutuvat joskus kovaan hankaukseen. Esimerkiksi levytanko voi hangata vaatteisiin sarjojen aikana. Hankauksen myötä vaatteeseen syntyy nukkaa. Lisäksi vaatteet saattavat hankautua käytössä esimerkiksi kainaloiden alueelta tai pesussa ja nukkaa voi siksi ilmestyä vaatteeseen pesun jälkeen.
Myös materiaali vaikuttaa nukkaantumiseen. Jotkin materiaalit ovat alttiimpia nukkaantumiselle, kuin toiset. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä sileämpi vaatteen pinta on, sitä vähemmän se nukkaantuu.
Nukkaa voi poistaa urheiluvaatteesta ensisijaisesti sormin nyppimällä. Jos se ei riitä, voit kokeilla oman harkinnan mukaan myös poistaa nyppyjä varovasti nukanpoistajalla. Pidä vaate suorana kovalla pinnalla, kun poistat nukkaa. Testaa ensin vaatteen nurjalta puolelta huomaamattomasta kohdasta. Aloita kevyesti ja lisää tarvittaessa painetta. Varo saumoja, sillä nukanpoistaja saattaa napata langan mukaansa ja hajottaa sauman. Muista myös, että nukan poistaminen kuluttaa aina vaatteen pintaa.