Villavaatteiden huolto

Villa on pehmeä ja herkkä kuitu, jonka hoitamiseen kannattaa panostaa. Näin villavaate säilyy hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään.

 

Villavaatteiden pesu

Villavaatetta kannattaa pestä mahdollisimman harvoin. Villakuitu on luonnostaan likaa hylkivä, joten villavaatteen pesu ei muutaman käyttökerran jälkeen ole yleensä edes tarpeellista.

Jos villavaatteeseen tulee tahra, kannattaa pestä vain tahran kohta paikallisesti sen sijaan, että koko vaatteen pesee. Tahrat kannattaa puhdistaa mahdollisimman nopeasti, jotta ne eivät takerru tiukasti villakuituun.

Kun villavaatteen haluaa raikastaa, pelkkä tuuletus tekee hyvää. Pakkasilma tai hieman kostea sää toimii parhaiten villan raikastamiseen. Suoraa auringonvaloa kannattaa välttää, sillä se saattaa aiheuttaa villan kellastumista.

Tuuletukselle hyvä vaihtoehto on höyrytys. Se raikastaa ja puhdistaa villavaatetta tuuletusta tehokkaammin, mutta on vaatteelle silti huomattavasti hellävaraisempi kuin pesukone. Muistathan varoa venyttämästä villavaatetta höyrytyksen aikana.

Tarvittaessa villavaatteen voi myös silloin tällöin pestä. Käsinpesussa on tärkeää, ettei villavaatetta liota pitkään. Sitä ei myöskään saa venyttää tai hangata, ettei villa vanutu. Kun villavaatteen pesee pesukoneessa, kannattaa aina valita hienopesuohjelma. Joissakin pesukoneissa on jopa erillinen ohjelma villalle ja jos sellainen löytyy, sen käyttö on suositeltavaa. Villavaate kannattaa pestä erikseen tai ainakin väljässä koneessa. Muista myös aina valita villalle tarkoitettu nestemäinen pesuaine tai hienopesuaine.

 

Villavaatteiden kuivaus ja säilytys

Pesukoneessa villavaate kestää kevyen linkouksen. Kuivausrumpuun sitä ei kuitenkaan kannata laittaa, vaan se on parasta kuivattaa huoneenlämmössä ja vaakatasossa. Näin varmistetaan, ettei vaate veny tai ryppyynny ja sen voi tarvittaessa asetella entiseen muotoonsa pesun jäljiltä.

Jos villavaate kaipaa silitystä, sen voi tehdä nurjalta puolelta kevyesti kostuttaen tai höyryttäen. Ryppyjä voi poistaa myös vaatehöyrystimellä.

Villavaate kannattaa säilyttää aina mahdollisimman ilmavasti. Ennen vaatteen viikkaamista tai ripustamista kaappiin kannattaa varmistaa, että se on täysin kuiva.

 

Nukan poistaminen villavaatteista

Koska villakuitu on pehmeä ja herkkä, sillä on tapana nyppyyntyä käytössä, varsinkin ajan kanssa. Nyppyjä voi poistaa helposti sormin tai hoitamalla vaatetta hellävaraisesti villakammalla ja vaateharjalla. Paristokäyttöinen nukanpoistaja on herkälle villalle usein liiankin tehokas, joten sen käyttöä emme suosittele villavaatteille.

Joskus vaatteesta voi irrota heti alussa nyppyjen kaltaista irtovillaa. Tämäkin on villalle tunnusomaista, eikä siitä kannata olla huolissaan. Valtaosa irtovillasta lähtee vaatteesta yleensä parin pesukerran aikana. Tätä voi nopeuttaa myös käsittelemällä villavaatteen tarraharjalla. Teddyjemme kohdalla vaatteen imurointi kauttaaltaan voi auttaa, jos irtovillaa irtoaa häiritsevän paljon.