Vinkkejä collegemateriaalin huoltoon

Collegekangas on sileäneuloksen kaltaista neuletta, jonka tunnistaa nurjalla puolella kulkevasta ylimääräisestä vuorilangasta. Vuorilanka tekee kankaasta esimerkiksi trikooseen verrattuna paksumpaa ja kestävämpää. Osassa collegemateriaaleista vuorilanka on harjattu auki lisäämään materiaalin pehmeyttä ja lämpöisyyttä.

Collegemateriaaleja on useita erilaisia ja eri materiaalit poikkeavat ominaisuuksiltaan hieman. Erilaiset collegekankaat kaipaavat myös hieman erilaista hoitoa ja pesua.

Kannattaa aina tarkistaa vaatteen pesulapusta, mistä materiaaleista collegevaate on valmistettu. Noudata myös aina pesulapun ohjeita collegevaatteen hoitoon.

 

Collegevaatteiden pesu

Kuten monien muidenkin vaatteiden kohdalla, myös collegevaatteita suosittelemme pesemään mahdollisimman harvoin. Usein tuulettaminen tai höyryttäminen käyttökertojen välissä riittää raikastamaan vaatteen. Vesipesu rasittaa aina paitsi vaatetta, myös ympäristöä.

Jos collegevaatteeseen tulee tahra, se kannattaa pestä paikallisesti ja aina mahdollisimman tuoreeltaan. Samalla, kun tahrakohta kuivuu, koko vaatteen voi tuulettaa ja raikastaa.

Lajittele pyykit värin mukaan: vaaleat, kirjavat ja tummat vaatteet on hyvä pestä erillään. Erityisesti mustat ja punaiset vaatteet saattavat värjätä vaaleampia kankaita herkästi pesun aikana. Collegevaatteiden värinkestävyyttä voi parantaa kääntämällä vaatteen nurinpäin pesuun. Tätä emme kuitenkaan suosittele collegevaatteille, joissa on harjattu sisäpinta.

Ennen pesua vaatteiden mahdolliset vetoketjut ja napit kannattaa sulkea sekä solmia mahdolliset nauhat. Näin ne eivät vahingoitu eivätkä vahingoita muita vaatteita pesun aikana. Auki jääneet nauhat saattavat kietoutua koneessa muihin vaatteisiin ja pahimmassa tapauksessa rikkoutua ja sitä kautta vahingoittaa myös pesukonetta. Auki olevat vetoketjut taas voivat vahingoittaa muita vaatteita raapimalla kankaan pintaa pesun ja linkouksen aikana.

Noudata aina tuotteen pesulapussa olevia ohjeita ja käytä collegemateriaalille sopivaa pesuainetta.

Collegevaatteiden hoito

Pesun jälkeen collegevaate kannattaa muotoilla kosteana kuivumaan laittaessa. Samalla voi hellävaraisesti hieman vetää vaatteessa mahdollisesti olevia brodeerauksia, jotta ne suoristuvat, eivätkä vedä kangasta kasaan vaatteen kuivuessa.

Kun collegevaate on muotoiltu kosteana, se harvoin kaipaa silittämistä. Jos silität collegevaatteen, kannattaa brodeeraukset ja printit silittää aina vaatteen nurjalta puolelta, jotta ne eivät vahingoitu.

 

Collegemateriaalien eroista

Same Goal Clothingin valikoimasta löytyy monia erilaisia collegemateriaaleja, joissa sekoitteet tai materiaalin paksuus vaihtelee. Kaikissa collegevaatteissamme suurin osa tuotteesta on puuvillaa, johon on sekoitettu eri materiaaleja, yleisimmin elastaania tai polyesteriä. Lisäksi osassa collegevaatteistamme on pehmeäksi harjattu sisäpinta. Erilaisten materiaalien erilaiset ominaisuudet on hyvä ottaa huomioon vaatteita huoltaessa, jotta niiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä.

Puuvilla-elastaani
Puuvilla-elastaani on erittäin joustavaa materiaalia ja se pitää muotonsa hyvin. Puuvilla-elastaani-sekoitteesta valmistettu vaate on myös miellyttävä ja hengittävä päällä. Siksi se soveltuu erityisen hyvin myös urheiluvaatteisiin. Esimerkiksi miesten ja naisten Basic -sarjancollegeseteissä on käytetty puuvillaa ja elastaania.

Elastaania sisältäviin vaatteisiin ei saa käyttää huuhteluainetta. Huuhteluaine tuhoaa kankaassa olevat elastaanikuidut ja vaate menettää muotonsa tai venähtää. Katkenneen elastaanilangan voi huomata vaatteen pinnassa näkyvänä vaaleana kuituna. 

Puuvilla-polyesteri
Puuvilla-polyesteri on kestävä ja napakka, sekä samaan aikaan pehmeä yhdistelmä. Siksi olemmekin valinneet tämän materiaalin esimerkiksi Oversize -sarjan huppareille ja collegepaidoille.

Polyesteri puuvillan joukkoon lisättynä parantaa vaatteen käyttömukavuutta sekä käyttöikää: vaate ei rypisty yhtä helposti ja pitää muotonsa paremmin verrattuna täysin puuvillasta tehtyyn vaatteeseen. Lisäksi polyesteri parantaa vaatteen värinpitävyyttä.

Puuvilla-polyesteri-sekoitteesta valmistettu vaate kannattaa pestä väljässä koneessa, jotta vaate puhdistuu parhaiten. Polyesteri tarvitsee hieman enemmän vettä puhdistuakseen huolellisesti.

Harjattu sisäpinta
Osassa collegevaatteistamme on pehmeäksi harjattu sisäpinta. Tällöin kankaan sisäpinnalta kuidut on harjattu auki ja kankaan pintaan muodostuu pehmeä, pörröinen nukka. Harjattu sisäpinta tekee vaatteesta paksumman oloisen ja ihoa vasten erittäin miellyttävän, pehmoisen ja lämpimän. Tästä syystä esimerkiksi lämpöisissä miesten ja naisten Original huppareissamme sekä miesten ja naisten rennoissa collegehousuissa on juurikin tällainen pehmeäksi harjattu sisäpinta.

Collegevaatteita, joissa on harjattu sisäpinta, emme suosittele kääntämään nurinpäin pesuun, jotta sisäpinta pysyy pehmeänä mahdollisimman pitkään.  Pehmeä sisäpinta on collegevaatteen parhaimpia ominaisuuksia ja sen rasittamista pesukoneessa kannattaa varoa.

On myös hyvä muistaa, että pehmeäksi harjattu sisäpinta vahingoittuu helpommin, kuin ehjä sileäpintainen kangas (varsinkin ajan kanssa). Siksi näitä vaatteita kannattaa pestä harkiten ja hellävaraisesti.